Venskabsbykonferencen 21. sept. til den 24. september 2022
Det var spændende foredrag om, hvordan man i de fem byer inddrager unge mennesker.
Fra Thisted var 5 unge med.
Emnet Teoretisk perspektiv på meningsfuld unge deltagelse
Der var oplæg om, hvad nationale organisationer kan tilbyde kommuner i Norge
På fritidsområder, hvad man kan gøre for at ”samle” udsatte unge op.
I Skien har man meget fokus Henrik Ibsen.
Der var en guidet tur i det gamle Skien, hvor Henrik Ibsen boede Mysteriet Ibsen.
Vi så det helt nye Bymuseum
Der var bogudgivelse af bogen Alone Together – thogether aåart.– og tre unge fra Skiens læste deres tekst op.
Fredag festmiddag og koncert i Bisenhuset med Skien Symfoniorkester og deltagere fra de fem byers musielever.
Og så fik Skien også deres markering af det Nordiske samarbejde med Nordens Plads foran deres smukke Rådhus.
På rådhusmuren for indgangen til Skien Rådhus var også en markering af 100 året for Venskabsbysamarbejdet – med Erland Knudssøn Madsens faner.
Fredag, den 23. september blev Venskabsbyaftalen underskrevet for de næste 3 år.
Vi forsøger at have kontakt med de unge, vi havde med på Konferencen, for at få at vide, have de har fået ud af det oghvad de i det hele taget tænker om Norden.
NORDISKE VENSKABER GENNEM 75 ÅR
De fire nordiske byer Uddevalla i Sverige, Mosfellbær på Island, Loimaa i Finland samt Skien i Norge, udgør Thisted Kommunes nordiske venskabsbyer.
I 2019 er det præcis 80 år siden, at Thisted Kommune og svenske Uddevalla indgik i et tæt samarbejde som venskabsbyer. Det gør samarbejdet til det ældste venskabsbysamarbejde i Norden. Udover Uddevalla er også Mosfellbær på Island, Loimaa i Finland samt Skien i Norge, kommet med i samarbejdet siden 1939, hvor Thisted og Uddevalla første gang gav hinanden hånd på venskabet.
Mottoet for byernes samarbejde, dengang som nu, er at venskab giver kendskab.
Historisk tæt samarbejde
Det var oprindeligt Thisted Kommune, som i 1937 tog kontakt til Göteborg for at knytte venskabsbånd imellem Thisted og en svensk by. Mens forskellige muligheder blev vendt, var det Uddevalla, som valget til sidst endte på. Aftalen faldt på plads i 1939 og siden har de to venskabsbyer arbejdet tæt sammen og udvekslet ideer og erfaringer – især i forhold til at udvikle de kulturelle bånd landende imellem.
Efterfølgende er både Norge, Finland og Island kommet med i samarbejdet. Hvert år mødes repræsentanter fra de fem byer og diskuterer et aktuelt emne. I 2013 mødtes byerne i Skien, hvor emnet var udvikling af byens rumg og bylivet. I 2014 var emnet ”folkesundhed” hos svenskerne i Uddevalla. I 2016 havde Thisted æren af at være vært og emnet var “Fælleskaber ” forstået bredt Nordiske fælleskaber, Regionale- og Eu fælleskaber og at Fremtidens velfærd skabes gennem samarbejde. I 2018 i Mosfellsbær var emnet borgernes deltagelse og samfundsengagement, frivilligt arbejde, kriseberedskab ved natur katastrofer og rusforebyggende arbejde blandt unge. i 2020 er det Loimaa tur til at arrangere konferencen som er udsat til 2021 og vil komme til at foregå digitalt. Emnet kommer til at dreje sig om Pandemien og der vil blive lavet en fælles bog af unge og unges beretninger om at være unge i deres by i en Corona tid.
Der skal på en gang underskrives den tilrettede Venskabsbyaftale, som skal være et samarbejde med fokus på nordisk kultur og værdier.
Jubilæumskunst og runesten
I 2014 var der en særlig udmærkelse af venskabsbyernes samarbejde gennem årerne. Værtsbyen Uddevalla afslørede derfor kunstværket ”Fire Venner”. Kunstværket er lavet af kunstneren Mikael Fagerlund og består af fire granitsten, hvor der på hver er indgraveret en billet.
Billetterne viser afstanden, transporttiden og billetpriserne for at komme fra Uddevalla og til hver af de fire venskabsbyer. På denne måde bliver stenene ifølge Mikael Fagerlund en form for både historisk- og rejsemæssig dokumentation – en slags moderne runesten. Stenene er placeret på Svenskholmen, hvor de peger i retning af hver venskabsby.
Herunder kan du se et billede af Thisted Kommunes del i kunstværket ”Fire Venner”.
Foreningen Norden og de nordiske venskabsbyer
Forud venskabsbysamarbejdet imellem de fem nordiske kommuner opfatter Foreningen Norden Grønland, Åland og Færøerne som en del af det nordiske samarbejde.
Foreningen Norden spiller blandt andet en vigtig rolle i forhold til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Foreningen Nordens jubilæum i 2019
Det nordiske samarbejde bliver fejret i 2019. Fem nye træer – et fra hvert af venskabslandene – bliver sat ned i den thy’ske muld langs Kystvejen i Thisted. Nærmere bestemt i en af lommerne, som ligger i plantagen langs vejen, og hvor en af dem i dag indeholder skulpturen af Thisted-Pigen.
Både Thisted kommune og venskabsbyerne tog rigtig godt imod ideen fra Foreningen Norden i Thisted om at plante de nordiske træer for at markere de 80 års samarbejde samt 100-året for stiftelsen af Foreningen Norden og området hedder nu “Nordens Lomme”.
De frem træer var en gave fra Thisted Kommune til Foreningen Norden – en smuk og fin gave , som Thisted Kommune passer godt på.
Fredag den 24. maj 2019 blev de fem 5 nye træer plantet – et fra hvert af venskabslandene – en vortebirk, hvidgran, en røn, en søjleenebær og en almindelig bøg. Træerne blev plantet af en repræsentant fra hvert land. Alf Gillberg, formand for foreningen Norden, Uddevalla, Thor Ørum forhenværende formand for foreningen Norden, Skien, Riina Ali Christensen, sproglærer og bor i Thisted repræsenterede Loimaa, Finland , Jenný Karítas Steinþórsdóttir, billedkunstner og bor i Vestervig repræsenterede Mosfellsbær, Island og, Nora Hornstrup, formand for foreningen Norden, Thisted.
Så nu er der en dejligt sted langs Thisted Kystvej, hvor der står 5 træer,der vidne om det nordiske samarbejde, der er skilte der fortæller om der enkelte træ og der er en bænk, så man sidder og tænke på Norden og kigge ud over Limfjorden.
Foreningen Norden og de nordiske venskabsbyer
Forud venskabsbysamarbejdet imellem de fem nordiske kommuner opfatter Foreningen Norden Grønland, Åland og Færøerne som en del af det nordiske samarbejde. Foreningen Norden spiller blandt andet en vigtig rolle i forhold til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Du kan læse mere om Foreningen Norden www.thisted.foreningen-norden.dk
foreningen.norden.dk
10. april 2021